Turf Nieuwmoer

Dit mooie stukje Kalmthout is natuurhistorisch zo belangrijk dat het verdient om in de belangstelling te staan. Nieuwmoer dankt haar ontstaan aan de turfontginning, de dorpskern is dat ook vernoemd naar de 'Nieuwe Moeren'. Naast de wilde plantengroei en het vogelbestand heeft het waardevolle natuurgebied 'De Maatjes' nog wat geschiedenis te bieden. Ontdek samen met onze gids de relicten van het ‘bruine goud’ in dit prachtige natuurgebied.

Vanaf de 15de eeuw bracht de turfwinning  het ontstaan van Nieuwmoer op gang. De vaarten die de Maatjes doorkruisen, de verhoudingen tussen de Abdij van Tongerlo en de Heren van Breda en Wuustwezel, de rol van de prinsen René en Willem van Nassau, Hanneke Wiewauw, …  het zijn de hoofdrolspelers in de boeiende verhalen van en rond De Maatjes.

Wat zegt jou de ‘Kijfhoek’, de ‘Prikkendier’, een ‘Passevan’? Of weet je wat een ‘Dikkop’ is? Misschien kom je Jaan de Turfsteker wel tegen die je uit de moerassen redt nadat dwaallichtjes je daar naartoe hadden gelokt.

Turf Nieuwmoer

5 km - 6.250 Stappen - 2.30 uur

Startplaats

Visvijver De Maatjes
Hanneke Wiewauw, Kalmthout

Aanvraag Toeristische Gids

Wil je Kalmthout graag ontdekken in groep en met een toeristische gids? Dat Kan!
Onze ervaren gidsen loodsen je graag mee naar de mooiste 'hidden gems' en trakteren je op boeiende weetjes en sappige verhalen

*Opgelet: bedrijven die een factuur willen, dienen de betaling onmiddellijk uit te voeren met vermelding 'factuurbetaling voor gidsbeurt'. Vergeet dus zeker je factuurgegevens niet in te geven! Indien er op voorhand geen betaling ontvangen/betalingsbewijs wordt, kunnen we helaas geen gids reserveren.