Kalmthoutse Heide

Laat je verwonderen door de Kalmthoutse Heide, waar je getrakteerd wordt op een uitzonderlijk duinenlandschap. Uitgestrekte vennen en prachtige dennenbossen leveren buitengewone panorama's op die je haast nergens anders tegenkomt. De wisselwerking tussen schapenbegrazing, plaggen, potstallen en de omliggende landbouwgronden hebben de heide gevormd tot een bijzonder waardevolle toeristische beleving.

Dit uitgestrekte heidegebied is de grote trots van Kalmthout. Het Grenspark Kalmthoutse Heide situeert zich aan beide zijden van de Belgisch-Nederlandse grens. Het heeft een oppervlakte van ongeveer 6000 ha. Vooral de ecologische en cultuurhistorische waarden maken het gebied uniek en de moeite waard om te behouden. Bovendien is de Kalmthoutse Heide geklasseerd als 3*-stiltegebied! 

Ontdek alle recratiemogelijkheden via: www.grensparkkalmthoutseheide.com.  

De nieuwe brand- en uitkijktoren

Beleef de Kalmthoutse Heide vanop één van de twee uitkijkplatformen voor een fantastisch panorama. 

Van de grond tot het puntje van de antenne is deze toren 42 meter hoog. Op de plateaus krijg je een 360° zicht over de unieke natuur van de Kalmthoutse Heide. Bij helder weer zie je zelfs de televisiemast in Roosendaal, de haven van Antwerpen en de kerken van de omliggende gemeenten. 

Wil je deze toren beklimmen? Volg dan wandelpad Ree, Rups, Schaap of Libel.

Beentjes klaar? Genieten maar! 

Uitkijkplatform 'Kleine Stapper'

Een uitkijkplatform vlak boven het wateroppervlak van het Stappersven. Je bevindt je midden in de natuur, waar watervogels op een steenworp afstand voorbij zwemmen. Dit platform werd gemaakt door de leerlingen houtbewerking van Gitok Kalmthout i.s.m. PITO Stabroek.

De Kleine Stapper kan je bereiken via het wandelpad Ree langs het Stappersven.

de Stapper

Aan het prachtige Stappersven kan je genieten van het uitzicht vanop 'de Stapper'. Deze 10 meter hoge toren biedt een adembenemend zicht over één van Vlaanderens grootste vennen. De Stapper telt vier verdiepingen. Op elke verdieping kan je een blik werpen in de vier windrichtingen.

Vogels spotten op de Stapper? 
De uitkijktoren staat langs de Verbindingsstraat of volg wandelpad Duin.

"De geur van de Kalmthoutse Heide maakt me instant gelukkig."

Bent Van Looy

Beleef het gebied langs de talrijke wandelpaden. Je kan het Grenspark ook ontdekken met de fietsknooppunten, goed voor uren fietsplezier. Het mountainbiken op de Grensparkroute (48 km) wordt door heel wat bezoekers enthousiast onthaald. Wat je voorkeur ook is, genieten staat centraal! 

De paden in het centrale rustgebied zijn niet toegankelijk met honden. Buiten het rustgebied moeten ze aangelijnd zijn. Bij Visit Kalmthout kan je terecht voor het wandelboekje 'Wandelen in Kalmthout' (2 euro) met o.a. de ‘viervoeterswandeling’ in en rond de Kalmthoutse Heide van 5, 8 of 12 km.

Ben je minder goed te been?

De Bug
Met deze terreinrolstoel kan je wandelpad Bos, Libel of Schaap volgen in de Kalmthoutse Heide, de voorste zwenkwielen zijn goed geschikt voor de vele zandpaden van de heide. 

Hiervoor kan je terecht bij Visit Kalmthout, we raden je wel aan om de 'De Bug' te reserveren via: visit@kalmthout.be of 03 666 61 01.

Cadweazle

Ga je liever elektrisch de heide in? 
Contacteer De Vroente via: devroente.omgeving@vlaanderen.be of 03 620 18 30.

3-sterren-stiltegebied

Waar rust en stilte steeds schaarser worden, biedt de heide je die ruimte. 
Dat maakt het natuurgebied dé ideale plek om even te onthaasten en een adempauze te nemen.

Kom, wenkt de stilte
ik wieg je woorden wakker
weeg de zwaarte, leg die
te drogen tegen de scherpe scheuren
onder het uitgedroogde ven - ik wikkel
je in geuren en draag je traag terug
het ruime landschap in

Riet De Bakker, winnaar poëziewedstrijd 'Dag van de Stilte 2019'

Tip

Op zoek naar stilte, rust en ruimte?

Ontdek het stiltegebied in de Kalmthoutse Heide!

Tip

Heb je een speciale filmtoelating nodig voor de Kalmthoutse Heide?

Toelating speciale activiteiten

Speciale georganiseerde activiteiten dienen minstens twee weken op voorhand worden aangevraagd bij het Agentschap voor Natuur en Bos. Ze kunnen enkel doorgaan wanneer het toelatingsformulier is goedgekeurd.

Commerciële foto- of filmopnames dien je aan te vragen bij het Filmloket.

Grenspark Kalmthoutse Heide

Putsesteenweg 129-131
2920 Kalmthout

Contact

```