72 uur in Kalmthout

Aankomen in Kalmthout en meteen de natuur induiken? Dat kan via de pittoreseke treinstations van Heide en Kalmthout. Onderweg kan je inchecken bij een van de logies onderweg en spring even binnen bij Visit Kalmthout, haal je wandelinformatie op en laat je verwonderen door de prachtige natuur.

EERSTE DAG

Kalmthoutse Heide

Laat je verwonderen door de Kalmthoutse Heide, waar je getrakteerd wordt op een uitzonderlijk duinenlandschap. Uitgestrekte vennen en prachtige dennenbossen leveren buitengewone panorama's op die je haast nergens anders tegenkomt. De wisselwerking tussen schapenbegrazing, plaggen, potstallen en de omliggende landbouwgronden hebben de heide gevormd tot een bijzonder waardevolle toeristische beleving.

Tip: volg wandelpad Libel en geniet van een heerlijk 360° uitzicht over de Kalmthoutse Heide vanop de brandtoren.

Tip: geniet van een gezonde lunch bij Heide City.

Joodse Geschiedenis van Heide

Tussen 1930 en 1942 waren er minstens 700 ingeschreven joodse inwoners. Bovendien kwamen er vele honderden joodse toeristen in de weekends en tijdens de zomermaanden genieten van de natuur. Eind jaren ’20 bouwden zij een mooie synagoge, de enige in België buiten de stad. Ze stichtten eveneens een Jeshiva, een hogeschool voor de Talmoedstudie, de allereerste in België. Verschillende hotels waren specifiek gericht op joodse toeristen. En vele pensionnetjes en kamers bij gewone burgers hadden joodse gasten.

Voor en tijdens de tweede wereldoorlog waren vele joden – die het naderende onheil hadden zien aankomen – al vertrokken uit Heide en Antwerpen. Maar helaas werden de 37 achtergebleven joodse mensen tijdens twee razzia’s in Heide door de Duitsers opgepakt en naar de vernietigingskampen gestuurd.

Contacteer Visit Kalmthout voor een gids op maat. 

Tip: sluit je eerste dag af met een unieke ervaring bij Sensi Concepts. 

Moe na een dagje stappen? Ontdek een van de vele leuke adresjes in het ruime logiesaanbod van Kalmthout.

TWEEDE DAG

Arboretum Kalmthout

Arboretum Kalmthout is een wonderlijke plek. Elk seizoen zie je iets nieuws. De winter is een bijzondere periode, dan bloeien de toverhazelaars, de grootste verzameling van Europa ontdek je hier in Kalmthout! Ongeacht koude of sneeuw zorgen ze voor unieke, zoet geurende bloemen in warme kleuren.

In de herfst tonen ze samen met de Japanse esdoorns een prachtig kleurenspektakel. In de lente bloeien kerselaars en appelaars volop, een wolk van bloesems! In de zomer trekt vooral de vlindertuin de aandacht. Kinderen kunnen dan deelnemen aan een speurtocht. Ze zijn dol op de grote vijver en de bonsais. Uitrusten doe je op een van de vele banken of op het terras van de cafetaria.

Tip: geniet van een heerlijke lunch in het statige Strijboshof waar cultuur en natuur bij elkaar komen. 

Grensparkroute

Deze prachtige fietsroute brengt je langs de mooiste plekjes in en rond de Kalmthoutse Heide. Stap even af bij de nieuwe brandtoren (tussen knooppunten 81 en 25) en geniet van het prachtige uitzicht over het Grenspark. Of stop even bij uitkijktoren de Stapper en geniet van het mooie uitzicht over het betoverende Stappersven. 

Hier wisselen heide, vennen, weilanden, bossen en polder elkaar af. Met een beetje geluk zie je één van de vele dieren die hier leven, zoals de boomleeuwerik of de heikikker. 

Wist je trouwens dat de nieuwe brandtoren 42 meter hoog is? Werkelijk impressionant om te zien! 

Tip: na heel wat wandel- en fietsplezier kan je genieten van culinaire creaties bij Zilverden. 

DERDE DAG

De Maatjes

In Nieuwmoer vind je de weidse Maatjes: een bijzonder stukje natuur met rietvelden, broekbosjes en natte weilanden. Ornithologen, natuurfotografen en wandelaars halen er hun hartje op dankzij de zeldzame riet- en weidevogels die zich ophouden in dit moerassige gebied. De Maatjes herbergt ook talrijke overblijfselen uit de tijd van turfwinning, die verantwoordelijk is voor het huidige moeraslandschap. Dus, ook voor geschiedenisliefhebbers dé ideale habitat om te ontdekken! 

Smikkel Smakkelwandeling

Deze wandeling is een heerlijke buitenactiviteit voor jong en oud. Je struint door de Withoefse Heide van het Grenspark Kalmthoutse Heide terwijl je kijkt, ruikt en proeft. Je zult versteld staan van de vele gerechtjes die de gids klaarmaakt met verse kruiden, bessen en vruchten uit de natuur.

Alle drankjes en gerechtjes worden aan de deelnemers aangeboden van aperitief tot dessert.
Heerlijk genieten van én in de natuur!

Contacteer Visit Kalmthout voor een gids op maat.