48 uur in Kalmthout

Aankomen in Kalmthout en meteen de natuur induiken? Dat kan via de pittoreseke treinstations van Heide en Kalmthout en start met wandelpad 'De Wereld in Kalmthout'. Onderweg kan je inchecken bij een van de logies onderweg en spring even binnen bij Visit Kalmthout, haal je wandelinformatie op en laat je verwonderen door de prachtige natuur.

EERSTE DAG

De Wereld in Kalmthout

Het unieke aan Kalmthout is de variatie in landschappen. Met deze wandeling ontdek je de 'hele' wereld in Kalmthout. In de Kalmthoutse Heide waan je jezelf op safari doorheen Afrika. Voor je het weet, sta je ineens midden in een 'Scandinavisch' bos. Santiago de Compostella, de Lage Landen en Klein Zwitserland komen nog aan bod tijdens deze wandeling. Aan het station van Heide is het heerlijk vertoeven in een van de vele horecazaken. Geniet staat voorop!

Tip: geniet van een heerlijke lunch in het station van Heide bij Heide Statie. 

Arboretum Kalmthout

Komt tot rust in het Arboretum Kalmthout, de plantentuin is een wonderlijke plek. Elk seizoen zie je iets nieuws. De winter is een bijzondere periode, dan bloeien de toverhazelaars, de grootste verzameling van Europa ontdek je hier in Kalmthout! Ongeacht koude of sneeuw zorgen ze voor unieke, zoet geurende bloemen in warme kleuren.

In de herfst tonen ze samen met de Japanse esdoorns een prachtig kleurenspektakel. In de lente bloeien kerselaars en appelaars volop, een wolk van bloesems! In de zomer trekt vooral de vlindertuin de aandacht. Kinderen kunnen dan deelnemen aan een speurtocht. Ze zijn dol op de grote vijver en de bonsais. Uitrusten doe je op één van de vele banken of op het terras van de cafetaria.

Tip: sluit je dagje natuur af met een stijlvol diner bij Huize Alberic. 

Moe na een dagje stappen? Ontdek een van de vele leuke adresjes in het ruime logiesaanbod van Kalmthout.

TWEEDE DAG

Fietsen in en rond de Schietvelden 

De natuurgebieden van het Klein en Groot Schietveld zijn vooral bekend als militair domein, maar de ongerepte natuur is er erg vergelijkbaar met die van de Kalmthoutse Heide. Met ondermeer: heide, dennen-, eiken- en berkenbossen, weilanden en vennen zijn de Schietvelden waardevolle natuurgebieden ten noorden van Antwerpen. Het Klein Schietveld kan je al fietsend en wandelend bezoeken, terwijl je met deze fietsroute ook rond het Groot Schietveld fietst.

Hier is het heerlijk fietsen en de route brengt je naar verborgen plekjes zoals ‘Franciscanessen’ in Gooreind en de mooie groene verbinding ‘Het Beersgat’ in Wuustwezel. Naast het Groot Schietveld passeer je afwisselende weide en akkerbouw van het landelijke Overbroek, van daaruit fiets je verder tussen de bomen naar het Klein Schietveld via de historische wijk Maria-ter-Heide.

De militaire aanwezigheid valt voornamelijk op in en rond het vliegveld van Brasschaat, je fietst er langs de site ‘Gunfire’ en ‘Den Toren’, een voormalige uitkijkpost voor luchtverkeersleiders, waar nu een mini-museum gehuisvest is. Zeker de moeite waard om even af te stappen!

Tip: vergeet geen terrasje te doen bij Perron Noord, zo spot je bij mooi weer de sportvliegtuigjes die aan- en afvliegen.

't Kotje der Herinnering

Het ‘Kotje der Herinnering’ is een klein privé-museum, gelegen aan de rand van de Kalmthoutse Heide.

Het bevat een uitgebreide verzameling authentieke gereedschappen van oude Vlaamse ambachten en tal van gebruiksvoorwerpen uit de leefwereld van onze vorige generaties. Vooral dan uit de periode van het einde van de 19de en het begin van de 20ste eeuw. Het was de tijd waarin onze voorouders, meestal keuterboerkes, hier en in de Kempen onder zware omstandigheden moesten trachten te overleven.

Bij een bezoekje aan dit kleine museum krijg je een beeld van een leefwereld die onvergelijkbaar is met die van het heden. Men staat er versteld van de eenvoudige, maar o zo doeltreffende gebruiksvoorwerpen waarmee zij zich toen overeind wisten te houden.

Tip: sluit je tweedaagse aan Kalmthout af met een heerlijke pizza van Da Michele.