Visit Kalmthout

Plan je een uitstap naar Kalmthout? Wel, we geven je gelijk!

Onze gemeente heeft alles voor een onvergetelijk weekend of daguitstap. Zit je verlegen om inspiratie of heb je een vraag over bepaalde activiteiten? Onze toeristische medewerkers helpen je maar al te graag om alles uit je verblijf te halen. Want hun passie voor Kalmthout werkt behoorlijk aanstekelijk. 

Kom binnen, de deur staat elke dag open bij Visit Kalmthout. Spring gerust binnen voor een wandel- of fietskaart en ontdek zo wat voor moois Kalmthout te bieden heeft. Zoek je nog een uniek én lekker lokaal cadeau? Stel dan zelf je ‘Kalmthoutbox’ samen met lekkere, verrassende én lokale producten.

Missie Visit Kalmthout

Visit Kalmthout is een dynamisch toeristisch infokantoor over de gemeente Kalmthout. Een veelzijdig kruispunt waar inwoners en (internationale) bezoekers gefascineerd geraken door Kalmthout als door de unieke natuur die terug te vinden is in de heidegemeente. Visit Kalmthout werkt hiervoor samen met verschillende toeristische partners zowel in de eigen gemeente als de toeristische regio’s Kempen en Vlaanderen.

Voor wie?
- voor iedereen die Kalmthout (beter) wil leren kennen.
- voor bezoekers die één of meerdere dagen in Kalmthout willen verblijven, is het infokantoor een ideaal startpunt voor de toeristische verkenning in de regio rond de Kalmthoutse Heide.
- voor wie Kalmthout al min of meer kent, betekent Visit Kalmthout een nieuwe invalshoek met inspirerende toeristische producten gecombineerd met lekkere lokale producten.
- voor Heikneuters (inwoners) die deel uit willen maken van een gemeente die trots is op haar natuur en cultureel erfgoed. Visit Kalmthout is voor hen een open huis dat uitnodigt om deel te nemen aan allerhande activiteiten in de eigen gemeente.

© Studio Piron

Nieuw infokantoor Visit Kalmthout

De gemeente Kalmthout vernieuwt de komende maanden haar toeristisch infokantoor Visit Kalmthout. Met de nieuwe inrichting kiest Kalmthout voor een meer hedendaagse stijl en creeërt het meer beleving voor de bezoeker. Het nieuwe infokantoor opent in oktober 2024.

 Meer bezoekers en meer divers publiek

“De voorbije jaren merken we een toenemend aantal bezoekers in het infokantoor”, zegt Thomas Verboven van Visit Kalmthout. “In de coronaperiode ontdekten veel mensen hoe fijn het wandelen en fietsen is in Kalmthout. En dat blijven ze doen. We tellen niet enkel meer bezoekers, ook de herkomst van natuurliefhebbers wordt meer divers. Zo noteerden we in 2023 maar liefst 25 nationaliteiten. Er kwamen zelfs toeristen uit Canada, IJsland en de Verenigde Staten langs. De grootste groei zien we bij bezoekers uit Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland.”

Beleving start bij Visit Kalmthout

“In het nieuwe infokantoor trekken we de kenmerkende natuur in Kalmthout door in het gebouw”, gaat Thomas verder. “Je vindt er enkele natuurelementen en op de grond staat het nieuwe toeristische plan. Zo kan je je oriënteren en de andere troeven van Kalmthout ontdekken zoals De Maatjes, het Klein Schietveld, het Arboretum, het Suske en Wiske museum… Het nieuwe infokantoor is trouwens ontworpen door de Kalmthoutse interieurarchitecte Krien Frickel.”

“We zetten ook meer in op digitale tools. Met drie ‘area explorers’ stellen bezoekers zelf hun wandeling of fietsroute samen. Ze geven een aantal parameters in en het systeem stelt een route voor. Daarnaast heten digitale infoborden de bezoekers welkom.”

Persoonlijk contact voorop

“De onthaalbalie blijft een belangrijk onderdeel van onze dienstverlening”, besluit Thomas. “Het menselijke contact is nog steeds nodig als bezoekers informatie zoeken. De streekproducten en gadgets van Kalmthout krijgen allemaal een mooie plek, zodat onze fierheid over die producten ook te voelen zal zijn. We mikken ook op meertaligheid: zo zal het toeristisch magazine en het wandel- en fietsboekje ook aangeboden worden in het Duits, Engels en Frans.”

Subsidie via Toerisme Vlaanderen

Toerisme Vlaanderen riep in 2022 gemeentes op om toeristische projecten rond natuur uit te werken. De gemeente Kalmthout diende een project in om het bestaande toeristische infokantoor volledig opnieuw in te richten. Vlaanderen kende de gemeente Kalmthout een projectsubsidie van 195 138 euro toe. Daarnaast investeert de gemeente zelf nog 345 000 euro in Visit Kalmthout.

```

Visit Kalmthout

Putsesteenweg 131
2920 Kalmthout

Contact