Oorlog in de Heide

Wereldoorlog I en II lieten sporen na in Kalmthout. Bij de aanvang van WOI – toen Antwerpen in handen viel van de Duitsers – zocht een troosteloze colonne vluchtelingen langs hier haar weg naar het neutrale Nederland. Na terugkeer van de meesten onder hen werd tussen België en Nederland een streng bewaakte hoogspanningsdraad gespannen, die vrij verkeer voor jaren onmogelijk maakte.

De Kalmthoutse Heide werd doorgesneden en Essen en Nieuwmoer werden een soort van niemandsland. Alleen smokkelaars en ‘passeurs’ geraakten nog doorheen het raster, zij het met gevaar voor eigen leven. De gids zal je leren hoe je levend de draad overschrijdt.

Ook tijdens de Tweede Wereldoorlog waren ‘leven en overleven’ de ordewoorden. Het oorlogsgeweld teisterde de bevolking met opeisingen, terreur en honger. De gids toont je ondermeer de Duitse weg, bomkraters en de verblijfplaatsen van spionnen en weerstanders.

Oorlog in de Heide

4 km - 5000 stappen - 2,30 uur

Startplaats

Visit Kalmthout
Putsesteenweg 131, Kalmthout

Aanvraag Toeristische Gids

Wil je Kalmthout graag ontdekken in groep en met een toeristische gids? Dat Kan!
Onze ervaren gidsen loodsen je graag mee naar de mooiste 'hidden gems' en trakteren je op boeiende weetjes en sappige verhalen

*Opgelet: bedrijven die een factuur willen, dienen de betaling onmiddellijk uit te voeren met vermelding 'factuurbetaling voor gidsbeurt'. Vergeet dus zeker je factuurgegevens niet in te geven! Indien er op voorhand geen betaling ontvangen/betalingsbewijs wordt, kunnen we helaas geen gids reserveren.