Mastenbos

Even buiten de gemeentegrenzen – tussen Kapellenbos en Putte – ligt het Mastenbos. Dwars doorheen dit prachtige bos liepen diverse linies en versterkingen die werden aangelegd om de noordzijde van de Vesting Antwerpen te verdedigen. Het begon met de oprichting van een grote gordel van pantserforten. Eén daarvan, fort Ertbrand, ligt bij het Mastenbos. Het fort is (bijna) niet te bezoeken, maar het verhaal maakt deel uit van het geheel aan gebeurtenissen.

De aanval van de Duitsers in 1914 bracht een ongeziene activiteit op gang. Vooreerst namen Belgische troepen stellingen in - tussen de diverse forten - met een eerste reeks loopgraven tot gevolg. Hierdoor ontstonden er immense vernielingen in de regio.

Enkele jaren later zag de Duitse bezetter het risico ontstaan dat Engelse en Franse legers de Nederlandse neutraliteit zouden schenden, dit om de Duitse legers in de rug aan te vallen. Om dit op te vangen, werd een uitgebreide gordel van schuilplaatsen en loopgraven aangelegd.

De restanten verdwenen bijna overal in de loop der jaren, maar in het Mastenbos bleef één van de langste stukken bunkerstelling uit de Eerste Wereldoorlog overeind met duidelijk herkenbare loopgraven. Delen hiervan werden hergebruikt door Belgische eenheden bij de aanvang van de Tweede Wereldoorlog, achter de intussen aangelegde antitankgracht. Later werd de bevrijding van Kalmthout sterk vertraagd in deze zone. Eigenaren konden later opnieuw vrij beschikken en ook de natuur kon weer volop haar gang gaan. De schoonheid van het bos en de aanwezige waterpartijen schenken de verhalen van de gids een onwezelijk decor. Documenten, plannen en getuigenissen, die recent werden teruggevonden in verloren gewaande archieven tonen je de realiteit van toen.

Mastenbos

Loopgravenpad 2 km - 1.30 uur / Bunkers 5 km - 2.30 uur

Startplaats

Loopgravenpad
Parking Mastenbos, Kalmthoutsesteenweg 130, Kapellen

Bunkers en loopgravenpad
Parking Mastenbos , Oude Galgenstraat, Kapellen

Aanvraag Toeristisch Gids

Wil je Kalmthout graag ontdekken in groep en met een toeristische gids? Dat Kan!
Onze ervaren gidsen loodsen je graag mee naar de mooiste 'hidden gems' en trakteren je op boeiende weetjes en sappige verhalen.

*Opgelet: bedrijven die een factuur willen, dienen de betaling onmiddellijk uit te voeren met vermelding 'factuurbetaling voor gidsbeurt'. Vergeet dus zeker je factuurgegevens niet in te geven! Indien er op voorhand geen betaling ontvangen/betalingsbewijs wordt, kunnen we helaas geen gids reserveren.