Laatste Rustplaatsen in Kalmthout

De begraafplaatsen van Achterbroek, Centrum en Heide zijn unieke laatste rustplaatsen met elk hun eigen verhaal. Tijdens deze wandelingen wordt uitgeweid over de geschiedenis van het begraven.

Op vele zerken vind je interessante funeraire symbolen en verwijzingen naar planten, waarvan sommigen al eeuwen worden gebruikt. Je houdt halt bij markante grafmonumenten en bekende voorvaderen. Je verneemt wat hondenslagers en rijke stinkers te maken hebben met begraafplaatsen en leert oude gebruiken en nieuwe rituelen kennen.

Laatste Rustplaats Achterbroek

0,5 km - 625 stappen - 2 uur

Startplaats

Begraafplaats Achterbroek
Kalmthoutsesteenweg, Kalmthout

Tijdens deze wandeling ontdek je het funeraire erfgoed van het opstandige dorp Achterbroek. Het oude kerkhof rond de eeuwenoude kapel is verdwenen toen de kapel moest plaatsmaken voor de bouw van een nieuwe kerk in de tweede helft van de 19e eeuw. Het nieuwe kerkhof aan de Kalmthoutsesteenweg betreden we nu via het prachtige paviljoen.

Een hele brok Achterbroekse geschiedenis wordt verteld aan de hand van bewaarde grafmonumenten. Daar kom je ook een merkwaardig oorlogsgraf van het Gemenebest tegen, maar zeker ook grafzerken van bekende Kalmthoutenaren.

Laatste Rustplaats Heide

0,5 km - 625 stappen - 1.30 uur

Startplaats

Begraafplaats Heide 
Vredelaan, Kalmthout

We bezichtigen verschillende graven van bekende 'Heidenaren'. Het leven en werk van kunstenaars wordt toegelicht aan de hand van historische feiten en originele foto's. Beide oorlogen hebben de levens van vele inwoners getekend.

Ook deze begraafplaats is een spiegel van het verleden. Zo zien we het eerste graf van Heide uit 1931, die van vele hoteliers, van een stuntpiloot, van een beroemde striptekenaar, van drie personen uit eenzelfde familie die werden vermoord, van burgemeesters, van een zachte anarchist, van oorlogsslachtoffers, van grote industriëlen, enz...

Kalenderwandeling

Zondag 5/11

Laatste Rustplaats Heide

13u00
Hans Geldhof
Reserveer je ticket
Zondag 12/11

Laatste Rustplaats Achterbroek

13u00
Ann Ibens
Reserveer je ticket

Aanvraag Toeristische Gids

Wil je Kalmthout graag ontdekken in groep en met een toeristische gids? Dat Kan!
Onze ervaren gidsen loodsen je graag mee naar de mooiste 'hidden gems' en trakteren je op boeiende weetjes en sappige verhalen.

*Opgelet: bedrijven die een factuur willen, dienen de betaling onmiddellijk uit te voeren met vermelding 'factuurbetaling voor gidsbeurt'. Vergeet dus zeker je factuurgegevens niet in te geven! Indien er op voorhand geen betaling ontvangen/betalingsbewijs wordt, kunnen we helaas geen gids reserveren.