Kalmthout langs den IJzerenweg

Het is ruim 150 jaar geleden dat de spoorlijn naar Nederland werd ingereden: op 26 juni 1854 stopte de trein voor de allereerste keer in het station van Kalmthout. 

De trein zou onze streek volledig veranderen. Dorpsbewoners konden zich eenvoudig verplaatsen naar de stad en haven van Antwerpen om er te gaan werken. Stedelingen ontdekten het dorp Heide voor haar natuur en gezonde lucht. Kunstenaars, toeristen en ook longpatiënten vonden er hun gading, eerst voor een dagje uit, later voor tijdelijke en permanente bewoning. Rond station Kalmthout kwam er horeca en belle époque bewoning in de richting van wijk Heuvel, tegenover en tussen de oude potstalhoeven. Uit het niets groeide Heide uit tot een vakantiedorp met heel wat toeristen en hotels.

Het spoor zorgde voor nieuwe bedrijvigheid in Kalmthout, hotels, pensions, een boom- en plantenkwekerij met wereldwijde omzet, winning van grondstoffen en een begin van industrie. Van een gesloten Kempisch dorp groeide Kalmthout geleidelijk uit tot een zeer diverse leefgemeenschap.

Deze rondleiding maakt - met omwegen - de verbinding tussen de twee pittoreske stationnetjes van Heide en Kalmthout. Onderweg vinden we restanten van schilders en schrijvers, politiek uit dorp en stad, natuur, cultuur, werk en ontspanning. Na afloop en misschien zelfs onderweg is er gelegenheid voor een hapje en een drankje.

Kalmthout langs den IJzerenweg

6 km - 6.500 stappen - 3 uur

Startplaats

Station Kalmthout
Statieplein 2, Kalmthout

Aanvraag Toeristische gids

Wil je Kalmthout graag ontdekken in groep en met een toeristische gids? Dat Kan!
Onze ervaren gidsen loodsen je graag mee naar de mooiste 'hidden gems' en trakteren je op boeiende weetjes en sappige verhalen. 

*Opgelet: bedrijven die een factuur willen, dienen de betaling onmiddellijk uit te voeren met vermelding 'factuurbetaling voor gidsbeurt'. Vergeet dus zeker je factuurgegevens niet in te geven! Indien er op voorhand geen betaling ontvangen/betalingsbewijs wordt, kunnen we helaas geen gids reserveren.